- Gode stipend, støtte og vederlagsordninger er helt avgjørende for kunstnere i dag.

© Kristian Skylstad / BONO 2016

Vanessa Baird (f. 1963) er billedkunstner, utdannet ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole, Statens kunstakademi og Royal College of Art i London. Hun er mest kjent for sine tegninger og malerier som ofte har lyse og harmoniske toner, men med en mørk tematikk. Baird har hatt en rekke separatutstillinger og deltatt i flere gruppeutstillinger. Hun vant Klassekampens Kulturpris i 2013 og ble tildelt Lorck Shives kunstpris i 2015.

Hva arbeider du med for tiden? 

Jeg lager for tiden en utstilling til Kunstnernes hus som åpner i 2017. Prøver å lage noe litt fint, med arbeidstittel Home is where ny mother is/ 50 shades of brown.

Jeg har også til stadighet planer om å lage bøker med Mette Kebbe Hellenes på Brunt hull forlag. Jeg sitter med andre ord til halsen i brunt.

Hva er dine tanker om kunstavgiften?

Kunstavgift- og følgerettsordningen er fabelaktige ordninger. At 5 % av alt salg av kunst over 2 000 NOK går tilbake inn i systemet til produksjon av ny kunst er vakkert. Det er solidaritet. Det er viktig og rettferdig at også kunstnerne tjener på at deres kunst øker i verdi.

Hvilken betydning har kunstavgiften for kunstnere i Norge?

Gode stipend, støtte- og vederlagsordninger er helt avgjørende for kunstnere i dag. Vi har mye å takke den eldre generasjonen for som fikk dem på plass, og de som jobber videre med dette. Men jeg mener også at vi må få styrket ordningene ytterligere. 

Har du mottatt vederlag eller støtte/stipend fra kunstavgiften tidligere?

Klart det, jeg har vært utøvende i over 30 år. Jeg selger fremdeles lite, men jobber mye. Jeg har i likhet med mange vært helt avhengig av de ulike støtteordningene.

På hvilke måter har utbetalingene gagnet ditt kunstnerskap?

De gjør det mulig å lage kunst.


Se utvalgte verk av Vanessa Baird på nettsiden til OSL contemporary

 At 5 % av alt salg av kunst over 2 000 NOK går tilbake inn i systemet til produksjon av ny kunst er vakkert. Det er solidaritet.