- Svalbard gir kunsten vinger

- Oppholdet betød alt for kunsten min, sier billedkunstner Kirsti van Hoegee om 4 uker i arktiske himmelstrøk.

Kirsti van Hoegee var en av ti norske billedkunstnere som hadde kunstneropphold på den arktiske øygruppa, med reisestøtte fra BKH, i 2016.

Samlet deler Bildende Kunstneres Hjelpefond årlig ut 300 000 kroner i reisestøtte til norske billedkunstnere.

Midlene dekker reise til og fra Svalbard eller Roma, for kunstnere som har fått opphold i henholdsvis "Kunstnerhytta" på Svalbard eller i Skandinavisk Forenings Kunstnerhus i Roma.

Kirsti van Hoegee, på Svalbard. Med børsa. Foto: KvH

- Det har vært avgjørende for min kunst å komme dit. Uten reisestipend fra BKH ville ikke reisen til Svalbard blitt noe av, sier Kirsti van Hoegee.

Hun bekrefter at et opphold på ”Kunstnerhytta” i Ny-Ålesund gjør uutslettelig inntrykk.

Hun er bergtatt av Svalbard.

- Oppholdet var overveldende, sier hun.

Gjesteatelierstøtten fra BKH dekker reise fra Longyearbyen, samt opphold på atelieret ”Kunstnerhytta” i Ny-Ålesund.

Arktisk landskap på Svalbard. Foto: KVH

Ny-Ålesund er en forskningsstasjon på den nordvestlige delen av øya Spitsbergen på Svalbard. Her bor det omtrent 30 forskere i vinterhalvåret, 130 om sommeren. De fleste er forskere fra blant annet Italia, Kina, Sør Korea, India og Tyskland, i tillegg til norske forskere. 

- En ting er å komme dit. Svalbard er overveldende og gjør stort inntrykk. For meg var også miljøet der en stor inspirasjon. Jeg interesserer meg for universet og jordens plassering i verdensrommet, i min kunst. Det gjør disse forskerne også, men fra et vitenskapelig ståsted. Det å få være en del av et større miljø som undersøker mye av det samme som jeg gjør, men med en helt annen innfallsvinkel, det var helt fantastisk, sier van Hoegee til kunstavgiften.no.

Materiale fra Geologisk museum i Oslo. Foto: KvH

Eller som bladet Billedkunst en gang skrev: Oppholdet vil garantert verken gi deg kontakter, utstillinger eller pressedekning, men du vil uten tvil få uforglemmelige og uforutsigbare opplevelser som forhåpentligvis kan brukes i ditt kunstnervirke.

-  Det kan jeg bekrefte, sier van Hoegee, som åpner utstilling i Haugesund Billedgalleri 17. mars. 

Gjesteatelierstøtten fra BKH er på 20 000 kroner og er et bidrag til å dekke utgifter til reise og opphold enten til ”Kunstnerhytta” i Ny-Ålesund eller Skandinavisk Forenings Kunstnerhus i Roma.

Billedkunstner Ina Otzko tilbragte også flere uker på Svalbard i fjor. 

Hun deler mange av van Hoegees erfaringer.  Opphold på Svalbard gir seg utslag i kunsten hennes. 

- Kombinasjonen av hvitt lys 24 timer i døgnet, stillhet og øde landskap har påvirket min opplevelse av tid og rom. Å kjenne på naturens råskap, og kulden på Svalbard. Det minner meg på at vi lever på naturens nåde, sier Otzko. 

Også hun synes tett samarbeid med forskerne i Ny-Ålesund er unikt.

-  Mye av mitt arbeide starter med å utforske, registrere, analysere. Jeg hadde en del kontakt med den italienske basen. Det er helt spesielt å kunne få tilgang til slik spisskompetanse og informasjon.

Ina Otzko på båt på Svalbard. Foto: Privat

Ny-Ålesund er en øde plass. 

- Hvordan påvirket det deg og arbeidet ditt?

- Jeg er tiltrukket av øde og åpne landskap. Det er der jeg henter meg inn igjen, i ”aleneheten”. Her viskes alt det uvesentlige vekk og jeg blir minnet på hva og hvor jeg er og hva jeg trenger å justere. Etter en periode alene ser jeg meg selv og verden klarere, på godt og vondt. Jeg arbeider tematisk med det kroppslige i en personlig, relasjonell og samfunnsmessig kontekst. Hvordan nye rom skapes i møte og konfrontasjon mellom det indre og ytre, lengsel og tilhørighet, nærhet og sårbarhet. 

Otzko har vært på Svalbard og hatt opphold i "Kunstnerhytta" to ganger.

- Under mitt første besøk ville jeg utforske stillheten, men ble møtt med en dyp gjennomtrengende dur fra aggregatet som står plassert ved havet. Fjellene bak bebyggelsen forsterket duren som ble liggende som et tykt og tungt monotont teppe. Alle tanker som kom refererte til uro, sorg og død. Videoverket 21/11 er et av arbeidene som ble til under dette oppholdet. Jeg klatrer opp i klokketårnet og ringer i klokken for de 21 menneskene som omkom under gruveulykken i 1962, der 11 av dem fremdeles hviler i fjellet. Etterhvert kom roen og jeg fikk en ny opplevelse av Ny-Ålesund. Stedets egen lyd, naturen og dens skiftende noter kom frem og endret lyset som omgir dette arktiske landskapet og historie, sier hun til Kunstavgiften.no.